2022-11-21

Volodymyr om massanfallet

Volodymyr Senatovsyi, som nu bor i Kiev intervjuades i Morgonstudion i SVT1 i onsdags den 16 november.

Under tisdagen drabbades Ukraina av det som beskrivs som det tyngsta bombangreppet sedan kriget startade. Flera större städer drabbades.  Flera bostadshus förstördes i Kiev och minst en person ska ha dött. Infrastrukturen för el och annan energi drabbades och halva Kiev blev utan el.

Just nu är det ganska lugnt i Kiev, sa han. Sist jag gick till skyddsrummet var vid midnatt. Sedan har det varit lugnt under natten. Stora delar av Kiev saknar el, men i min stadsdel har vi fått tillbaka den.

Volodymyr  beskrev hur han reagerade: Jag fick reda på att flera robotar var på väg mot Ukraina, så när flyglarmet gick, sprang jag till skyddsrummet direkt och stannade där i fyra timmar. Därifrån hördes mindre kraftiga explosioner som kan ha varit Ukrainas luftvärn. En ganska central del av Kiev attackerades, men det var längre bort så jag hörde inte de explosionerna. Jag blir rädd varje gång jag hör flyglarmet, men ingen panik, utan det gäller att hitta tryggade ställe, i detta fall skyddsrummet. Tidigare, för några veckor sedan, drabbades stadsdelar närmare mig. Då kändes man sig lite chockad. Så kändes det inte igår, utan robotarna slog ner längre bort från mig. Man känner så klart ilska och irritation.

På något sätt har vi redan vant oss vid attackerna. Livet fortsätter.  Det är fortfarande människor och bilar på gatorna. Samtidigt är det svårt för dem som har haft problem med el och vatten. Flera vänner och kollegor har upplevt långa strömavbrott och det påverkar såklart deras vardag.

Ganska ofta tänker jag på att  lämna Kiev, men det är svårt att veta vilka delar av Ukraina som är tryggare just nu. Jag kan ta mig till Lviv, där mina föräldrar och syster bor, men det känns som om de har haft större problem där efter gårdagens attack, än vad vi har haft. De saknade el och internet igår. De kunde ringa mig, men jag kunde inte ringa dem.

Volodymyr  har varit praktikant under ett år hos oss på Litorina.

Referat av Bosse

Se inslaget, som finns på SVT Play under begränsad tid

Ladda hem och skriv ut