Ett land per kväll Höstterminen-24

Välkommen på en oförglömlig tur med Litorina folkhögskolas globetrotter!

Följ med på en hisnande resa till olika resmål på kursen ett land per kväll. Vi blir guidade av Litorinas globetrotter på resor i hela världen. Förvänta dig en färgsprakande kavalkad med fakta, äventyr, sagor och skrönor från alla världens hörn.

Resorna på vår uppskattade kurs Ett land per kväll startar på Litorina och Litorina globetrotters tar oss i ord, bilder och toner med på färder över land och hav vitt om i världen. Kursavgiften avser alla femton kvällarna men du kan även droppa in enstaka kvällar och betala 70 kr vid entrén. Som en extra krydda bjuds det på något smakrikt från resmålen till fikarasten vilket ingår i priset. Välkommen på en oförglömlig tur med Litorina folkhögskolas globetrotters.

Våra resmål hösten 2024

25/1 Litauen- Peter Althini, en berest person och Rotarian med rötter i Kristianopel och starkt Östersjöintresse, numera certifierad världsarvsguide. Vi får tillbakablickar på när Karlskrona skrev vänortsavtal med Klaipeda 1989, två veckor före Berlinmurens fall, när Litauen var en Sovjetrepublik med frågan Vad hände sen?

1/2 Jerusalem och Palestina – Rama Darwish tar oss med på en resa längs kustlinjerna av det förflutna till Jerusalem, en stad av kärlek och krig. Sen Rama Darwish anlitades har en oerhört våldsam väpnad konflikt brutit ut i de områden hon kommer att berätta om.

8/2 Uganda – Bengt Lingman, den världsberesta Tjurköbon som fångar den afrikanska kontinentens exotiska natur, flora och fauna på kameralinsen, tillsammans med makan Pia. Förvänta dig en fotografisk eskapad i ett fjärran Uganda.

15/2 Affärsresor runt världen, är det så himla kul? –Ulf Åman, en av Litorinas engagerade deltagare på kursen Litorinas framtidsspanare, med ett förflutet som resande företagsledare i världen, främst Sydostasien. Vi kommer att få ett delvis annat perspektiv på världsresor.

22/2 Kuba – ett land i kontrasternas tecken med Agneta Kalnins, en av Litorinas seniorvolontärer, med ursprung i Lettland, och ledarskap på topposter inom Blekinges Landsting och som blev fullständigt fascinerad av Kuba.

29/2 Bosnien och Sarajevo  med den infödda Bosnienbon Sabina Bico och den palestinska Mohammad Alshrayedh som student i Bosnines huvudstad Sarajevo, nu IT-samordnare på Litorina. Vi får intressanta vyer från två håll på bl a skotten i Sarajevo 1914 som utlöste första världskriget och Bosnien före och efter Jugoslaviens federationens sammanfall när ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992. Det fredsavtal som slöts 1995 satte stopp för striderna men har bidragit till att frysa de etniska motsättningarna. Landet består av två självstyrande delar: Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina. Källa: ui.landguiden.se 20240104.

7/3 Finland – Krigets barn med Irmeli Romo, lärare, bosatt i Karlskrona, en av Harry Martinson sällskapets eldsjälar som med sitt finska förflutna ger oss både perspektiv och fakta om barnförflyttning i Finland till Sverige.

14/3 Dofterna tar jag med mig – en matresa genom åren – Katarina Wetterstedt, under flera år bosatt i Helgarum och Karlskrona, Hon har varit getostproducent, radiokock och drivit restaurang. Numera författare, aktuell med boken Dofterna tar jag med mig (Lava förlag 2023). Det blir en mycket innehållsrik kväll med minnenas dofter av mat från olika länder under en barndom som adopterad och in i vuxenlivet.

21/3 Drottning Silvias resa – 47 år som Sveriges drottning – Ingrid Thörnqvist, författare och journalist bl a tidigare chef för SVT Nyheters utrikesredaktion och utrikeskorrespondent i Tyskland och Östeuropa. Hon bevakade även kriget på Balkan. Ingrid har Blekingeanknytning som en av Radio Blekinges journalister på 80-talet. Senast aktuell som författare med boken Yrke: drottning. Om drottning Silvias makt och inflytande (Norstedts 2023) samt Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin (Ekerlids förlag 2020).

 

11/4 HMS Carlskronas sista långresa 2005 –Pelle Ståhl, en världsberest sjöofficer vid Swedish Armed Forces, som bytt ut sina marina uppdrag mot internationella Rotaryutbyten. Här får vi höra honom unikt berätta om tiden ombord på HMS Carlskrona när hon gjorde sin sista långresa på de sju haven.

18/4 Mina världsarvsresor med drivkraften Carl-Axel Ottosson, som inte kräver en större presentation för varken Lyckeby- eller Karlskronaborna. Numera stadsvärd i Karlskrona med hjärta som stadigt klappar för Lyckeby, natur och ornitologi. Vi får höra om hans aldrig sinande intresse för Unesco:s världsarv i Sverige som han idogt besökt.

25/4 Vid flygeln runt om i världen – Anastasia Belinda & Peter Jablonski, numera bosatta i Lösen. Om gudarna lovar får vi höra dessa två högklassiga, framstående musiker på världsskalan berätta, i tal och toner, om sina musikaliska resor och framföranden på världens mest prestigefulla musikscener. OBS! Platsen är Aula Litorina, Gullberna Park!

2/5 Tyskland/München – Patrik Hammar, historiker och SO-lärare på Litorina folkhögskola. Hans historiska spännvidd och allmänbildning med ett djupt Tysklandsintresse bådar gott för en Tysklandskväll i särklass med kraftcentrum i den sydtyska metropolen München.

16/5 Kosovo – Emine Spahieu. Denna kväll blir en oförglömlig djupdykning i Kosovo som från andra världskrigets slut var en självstyrande provins inom delrepubliken Serbien i Jugoslavien, men självstyret upphävdes i början av 1990-talet. Kosovoalbansk gerilla tog upp en kamp mot det serbiska styret, och 1998 bröt krig ut. Året därpå ingrep Nato på Kosovos sida och bombade serbiska mål. Därefter styrdes Kosovo som FN-protektorat tills självständighet utropades 2008. Källa: ui.landguiden.se 20240104.

23/5 En resa i böckernas värld med Linda Blomkvist butikschef Akademibokhandeln i Karlskrona som avslutar cirkeln Ett land per kväll med en svindlande aktuell litterär kavalkad och de hetaste lästipsen från Akademibokhandeln för boktörstiga globetrotter och sommarsköna dagar i hängmattan, på glasverandan eller på resande fot. Vilken avslutning!

Förbehåll för ändringar.

Plats: Alamedan 12 i centrala Karlskrona

Tid: Torsdagar 17.30-19.00 inklusive fika

Kursstart:
22 augusti 2024

Avslutningsdatum:
5 december 2024

Hela föreläsningsserien/ kursen inklusive fika 950 kronor.
Kvällspris 70 kronor per gång inklusive fika.

För hela serien fyll i webbformuläret för höstterminen 2024 eller ladda ner anmälningsblanketten och posta den till oss.

Enstaka kvällar
Om du föredrar att delta endast någon enstaka kväll, så anmäler du dig till Linda Sandberg linda.sandberg@litorina.fhsk.se

Öppet för ansökningar.

Gudrun Gardarsdottir
e-mail: gudrun.gardarsdottir@litorina.fhsk.se