Ett land per kväll
Vårterminen-24

Välkommen på en oförglömlig tur med Litorina folkhögskolas globetrotter!

Följ med på en hisnande resa till olika resmål på kursen ett land per kväll. Vi blir guidade av Litorinas globetrotter på resor i hela världen. Förvänta dig en färgsprakande kavalkad med fakta, äventyr, sagor och skrönor från alla världens hörn.

Resorna på vår uppskattade kurs Ett land per kväll startar på Litorina och Litorina globetrotters tar oss i ord, bilder och toner med på färder över land och hav vitt om i världen. Kursavgiften avser alla femton kvällarna men du kan även droppa in enstaka kvällar och betala 70 kr vid entrén. Som en extra krydda bjuds det på något smakrikt från resmålen till fikarasten vilket ingår i priset. Välkommen på en oförglömlig tur med Litorina folkhögskolas globetrotters.

 

Våra resmål våren 2024

Peter Althini – Litauen
Rama Darwish – Palestina
Bengt Lingman – Uganda
Ulf Åman – Affärsresor, är det så kul?
Agneta Kalnins – Kuba – ett land i kontrasternas tecken
Anastasia Belina, Peter Jablonski – Vid flygeln runt om i världen (Aula Litorina)
Irmeli Romo – Finland
Katrina af Wetterstedt – Dofterna tar jag med mig – en matresa genom åren
Ingrid Thörnqvist – Drottning Silvias resa – 47 år som Sveriges drottning
Sabina Bico – Bosnien
Pelle Ståhl – ”HMS Carlskronas sista långresa 2005”
Mohammad Alshrayedh – Sarajevo
Carl-Axel Ottosson – På resa genom Sveriges världsarv
Patrik Hammar – München
Emine Spahieu – Kosovo

Förbehåll för ändringar.

 

Program hösten 2023

31/8 ISLAND – Guðrún Garðarsdóttir & Hanna Dawson, Litorianer berättar om ett sagolikt möte med alla element och årstider under några vårdagar på Island tillsammans med deltagare på Litorinas kurs Is land i sikte.

7/9 VIETNAM – Iris Dager, rådgivare vid Islands Rikspolisämbetes internationella avdelning. Just hemkommen från Vietnam lär hon kunna ge en intressant synvinkel på det land där hon har sina biologiska rötter.
OBS! OBS! Fullsatt på Vietnamkvällen i morgon 7 september.
Endast hittills föranmälda. Tyvärr inga oanmälda drop-in möjligheter vid entrén denna gång. Eventuella förhinder anmäls till linda.sandberg@litorina.fhsk.se

14/9 LETTLAND – Inguna Bodeka, deltagare på gymnasienivå på Litorina ger oss, med sin enastående svenska färdighet, en fängslande insyn i sitt hemland Lettland och det sjungande lettiska folket.

21/9 KROATIEN – Mohammad Alshrayed, IT-ansvarig på Litorina. Som utbildad programmerare i före detta Jugoslavien har han mycket att komma med om Kroatien.
FULLSATT – Kroatien – Ett land per kväll med Mohammad Alshrayed torsdag 21 sept är fullsatt. Men i fall det blir avbokningar kan du chansa på att komma oanmäld till Alamedan 12 och swisha 70 kr vid entrén inkl gofika.

28/9 RYSSLAND – Svetlana Sukhova, ”Min resa från Ryssland till Sverige”, Kallingebo, med stort intresse för ryskt och sovjetiskt konsthantverk, språklärare från Kaliningrad som kom till Sverige för drygt 20 år sen.

5/10 IRAN – Shahla Karlinius återvänder till Ett land per kväll på mångas begäran för att fortsätta sin berättelse om hemlandet Iran.

12/10 ITALIEN På spåret – en konstresa med konstintresserade Justina Blomlöv som tar oss på en överraskningsresa mot två konstorter i det sköna Italien, och vi får vara alerta och gissa vart vi är på väg.
FULLSATT 12/10 ITALIEN – På spåret till två konstorter med Justina Blomlöv. Föranmälda har företräde. Vid eventuella återbud kan drop-in-priset 70 kr swishas vid entrén, i priset ingår smakupplevelse i pausen. Välkommen!

19/10 LIBANON – Vivian Othman som bjuder oss på klockren svenska att följa med till sitt ursprungsland Libanon, ett av världens godaste kök, ett land som kan ståta av ett uråldrigt kulturarv och naturskönhet utan like.

26/10 CHILE – Bengt Lingman, Tjurköbo, en skicklig naturfotograf med många exotiska reseäventyr i bagaget. En färgstark bild utlovas av den långsmala chilenska landremsan som sträcker sig ner till Eldlandet.

2/11 GREKLAND – Stavros Caragiannidis känner vi som grundaren av Karlskronas omtyckta familjeföretag Gelato. Mer äkta grekisk kan en kväll inte bli än just denna med Stavros.

9/11 Med Rosa Bussarna från Nairobi till Kapstaden – Tonny Ljungqvist, Karlskronit och Brändaholmare, är en äventyrlig vagabond med många resor i bagaget och som orädd sänker sin komfortnivå och sover lugnt under stjärnorna på de Rosa bussarnas tak genom ett svindlande vackert Afrika.

16/11 ITALIEN – Elena Peverada världsarvssamordnare i Karlskrona bjuder på italienska upplevelser rakt från sitt hjärta och kanske får vi höra om italienska världsarv, vem vet?

23/11 MITT AFRIKA – Lotta Påhlsson, Litorian och Brändaholmare med flerårig erfarenhet från Swedbank öppnar sin afrikanska minnesbank.

30/11 ATLANTEN – Thomas Frisse en av de legendariska litorinanska båtbyggarna tar oss ut på Atlanten med riggade segel på en av sina hisnande passager till havs.

7/12 NYTT! Guðrún Garðarsdóttir – Isländsk jul

Förbehåll för ändringar.

Plats: Alamedan 12 i centrala Karlskrona

Tid: Torsdagar 17.30-19.00 inklusive fika

Kursstart:
25 januari 2024

Avslutningsdatum:
16 maj 2024

Dessa kvällar utgår:
28 mars och 9 maj 2024

Hela föreläsningsserien/ kursen inklusive fika 800 kronor.
Kvällspris 70 kronor per gång inklusive fika.

För hela serien fyll i webbformuläret för höstterminen 2023 eller ladda ner anmälningsblanketten och posta den till oss.

Enstaka kvällar
Om du föredrar att delta endast någon enstaka kväll, så anmäler du dig till Linda Sandberg linda.sandberg@litorina.fhsk.se

Sista anmälningsdag
Inför vårterminen: 1 december
Inför höstterminen:  1 maj

Därefter löpande i mån av plats.

Gudrun Gardarsdottir
e-mail: gudrun.gardarsdottir@litorina.fhsk.se