2020-11-02

Premiär för Östersjöbladet

Ladda hem och skriv ut
Sharp 14.30 2 november 2020 på Litorina folkhögskola i Karlskrona gick första numret av Östersjöbladet i luften, vilket firades med releaseparty i foajén med smarrig hembakad tårta av Mohamad. Ikaros och David stod för musiken i aulan där kollegiet Patrick Hammar, Linda Mattsson, Jesper Woll och Ulf Westerholm berömde Östersjöbladet och det proffsiga teamarbetet bakom det. – Ni har ställt frågor, men det intressanta är att ni har ställt rätt frågor. Var stolta, sa Patrick Hammar.
Tidningsredaktionen består av det absoluta toppskiktet i den svenska folkhögskolemediavärlden chefredaktör Felicia Eklund samt chefredaktionens medarbetare journalisterna Karolina Johansson och Simon Cardell vilka lyckats värva flera toppjournalister med gedigen journalistisk bakgrund i Östersjöjournalistik till detta första nummer.
Östersjöbladet är fullspäckat av megaintressanta artiklar, notiser och väl underbyggda debattartiklar med flera infallsvinklar på det övergripande temat Östersjö – ett hav eller en soptipp? samt intervju med statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. På frågan vad som var det mest utmanande svarar chefredaktör Felicia Eklund att det tveklöst var layoutfrågan; jag fick testa tre olika layoutprogram innan det blev flyt. Karolina Johannsson tillägger textredigeringen. – Artiklarna höll enormt bra kvalitet så vi beslöt ta in mycket fler än vi lagt upp med, det medförde förstås ökad press. Simon Cardell understryker att tidningen tillkom rekordsnabbt. – Vi talar om 43 sidor text som produceras under uppskattningsvis två veckor effektiv tid. Grym tidspress som ställde stora professionella krav på oss på redaktionen och en kommunikationspress med hela tidningsteamet som var superlärorik, sa Simon Cardell
I flera av artiklarna belyses miljöhoten i Östersjön. Journalisten Khalid Khalid menar att han blev triggad av att gå ännu djupare in på temat och anser att övergödning är ett av de största hoten mot Östersjön vilket han belyser i sin debattartikel. – Men också försvarsfrågan är viktig idag, och hänvisar i det sammanhanget till sin artikel om den ryska ubåtsincidenten U 137 i Karlskronas innerskärgård för snart 30 år sen.
Sverige är inte jämställt är rubriken för en annan debattartikel. – Ja, ojämställdhet mellan män och kvinnor utgör ett reellt hot för vårt Sverige menar journalisten Dina Khalid men ler och tillägger att det finns många och komplexa hot; det minskade torskbeståndet i Östersjön är ett annat inte mindre väsentligt hot, sa Dina Khalid.
Avsnittet Östersjön och naturen är skrivet av journalisterna Amanda Espinoza, Kevin Mårtensson, Joakim Wisth, Patrick Gunnarsson, Shaza Abdo, Dina Khalid, Emma Ackefjord, Simon Cardell, Faisal Fares, Tobias Petersson, Khalid Khalid, Sunita Thoburan, Ruth Blomstrand, Zainab Al-rubaye, David Månsson, Ali Reza, Sara Olsson, Emilia Holmberg och Mikaela Karlsson. Historiska händelser i Sverige behandlas i artiklar och notiser skrivna av journalisterna Emma Ackefjord, Sara Olsson, Khalid Khalid, Joakim Wisth, Tobias Petersson, Shaza Abdo, Faisal Fares och David Månsson. För artiklar om Sverige idag står journalisterna Amanda Espinoza, Dina Khalid, Simon Cardell, Ikaros Olofsson, Mikaela Karlsson och Maria Moser. Om Historiska och aktuella händelser i Östersjöländerna skriver journalisterna Patrick Gunnarsson, Nasteho Saadaq, Sunita Thoburan, Ali Reza, Kevin Mårtensson och Suvapit Kasemschaikulapat. Övriga artiklar är skrivna av journalisterna Asrah Mahdi, Mansoor Yousufzai och Dalal Hali.
Litorina gratulerar tidningsteamet för Östersjöbladet som alla är deltagare på Litorinas folkhögskola för ett sanslöst fint temaarbete med en produkt i toppklass.
Tidningen hittar ni på länken
Text: Gudrun Gardarsdottir. Foto: Gudrun Gardarsdottir och Jesper Woll.