2022-06-21

Intervju med Marite

Vår fantastiska Östersjöstipendiat, Marite slutar sin praktik snart. Därför ställde vi henne några frågor om praktiken på Litorina. Nedan kan du läsa hennes reflektioner och upplevelser under praktikens tid.
1. Vad var mest överraskande med praktiken?
I början var det mest överraskande hur en folkhögskola fungerar här i Sverige. Det finns en stor skillnad mellan folkhögskolor i Sverige och i mitt hemland. I Estland kan man bara gå på särskilda kurser men man får varken grundskole- eller gymnasieutbildning. Lektionerna ser också annorlunda ut här, deltagare och lärare har mer fria händer och man kan använda vad som helst som undervisningsmaterial. Det tog mig lite tid att vänja mig vid det.
2. Vad fick du lära dig under praktikens tid?
Jag fick lära mig massor av nya saker! Till exempel mycket av olika länders kulturer och religioner. Jag har fått bekräftelse på att läraryrket passar mig jättebra och att jag vill säkert fortsätta med det i framtiden. Jag har även fått lära känna mig själv bättre och säkert blivit mer social. Jag vet nu hur folkhögskolor i Sverige fungerar och jag har vidgat mina kunskaper inom Östersjöprofilen.
3. Vad med praktiken kommer du aldrig glömma?
Det är mycket jag aldrig kommer att glömma! Men till exempel gemensamma evenemang med deltagare och lärare. Jag har också fått många bra vänner bland deltagarna och personalen som jag aldrig kommer att glömma.
4. Vilka är de bästa platserna i Karlskrona för att springa/ vandra?
Vilken bra fråga! Jag älskar att springa och vandra i naturen och det finns mycket natur i Karlskrona! Ett fint ställe är till exempel Västra Mark men mitt smultronställe är säkert Lyckåleden, det rekommenderas varmt!
5. Ska du besöka oss på Litorina igen
Det gör jag säkert!