2021-06-07

Fantastiska alster i möbelsnickeri- kursen

Som Litorina folkhögskolas praktikant fick jag möjligheten att följa skolans möbelsnickeri- och inredningskurs på kvällstid. Några kvällar senare fick jag ge mitt helhetsintryck av kursen och berätta lite mer om den. Möbelsnickeriverkstaden finns på Stumholmen i Karlskrona, precis vid Marinmuseum. När man öppnar den bastanta entrédörren och går in till verkstaden blir man direkt betagen av platsen. Man känner direkt doften av nytt virke ihop med tjära vilken används av båtbyggarna som jobbar där på dagarna. Efter en kväll på kursen tar man doften med sig hem – kläderna är behagfullt genomsyrade av den.
Varje ny deltagare börjar med att tillverka sin egen pall. En pall med fyra ben. På så sätt får man lära sig att använda de olika maskinerna som finns i verkstaden – bandsåg, rikthyvel, planhyvel, slipmaskin, svarvmaskin osv. Man får en modell som förebild, men det betyder inte att alla deltagares pallar ska vara likadana. Pallen kan t ex målas eller svarvas med hjälp av mejsel för att få små lövdetaljer. För den som har jobbat i trä tidigare är det förstås ganska enkelt, men annars är allting nytt. Mitt i processen kan man ändå upptäcka att man är duktig på något man aldrig gjort förut. Det uppstår också några problem – naturligtvis! Men varje misstag lär en något nytt och det är (nästan) alltid möjligt att fixa till sina fel.
Mest spännande är att snickeri också är ett svar på hållbarhetsfrågor. Vi kan renovera mormors gamla stol som stått i källaren i många år. Eller laga en trasig skärbräda. Kursen ger oss möjligheten att lära oss mer om olika sorters träslag och virke; både egenskaper och hur trä ska skötas för att hålla länge.
Till sist måste jag erkänna att ingenting av detta skulle vara möjligt utan vår kursansvarige – Peter Fransson. Om inte han funnits på plats, skulle stämningen inte varit så rolig. Hans bestämda “skärp dig!” behövs när allt som kan gå fel tycks gått fel. Efter ett kort skratt ger han också ett råd, jag lovar! Många deltagare kommer dit varje kväll med ett leende på läpparna, inte bara för arbetets skull, utan också för det trevliga sällskapets skull. Några deltagare har varit med så länge att de inte längre kommer ihåg när de faktiskt började på kursen!
Har du någonsin drömt om att bygga din egen pall eller… (även) ditt eget bord? Har du undrat hur det känns att tillverka något och observera hur saken så småningom växer fram och blir verklig? Eller har du kanske jobbat i trä för länge sen och hoppas kunna utveckla dig? Om du svarat ”ja” på minst en av dessa frågor, då är kursen Möbelsnickeri och inredning en kurs precis för dig!
Text: Daria Jurek Foto: Peter Fransson, Daria Jurek
Ladda hem och skriv ut