2024-07-03

Allmän kurs resa till Tyskland

Varje år reser våra deltagare från Allmän kurs till ett av Östersjöländerna. I år blev det Tyskland.

Första dagen i spenderades i Hamburg där Thomas Frisse guidade oss i hamnkvarter och därefter åkte vi en barkassebåt på floden Elbe och såg staden från vattnet. På eftermiddagen besökte vi Miniatur Wunderland som visar stora delar av världen i miniatyr.

Vi lämnade Hamburg och åkte till vårt andra besöksmål, Berlin. På bussen fick vi lära oss ännu mer om Tyskland och Carene lärde osa om mattraditioner i norra Tyskland, Ling om det moderna Berlin och olika turistattraktioner och Emanuel om tysk idrott och berömda tyska idrottssmän genom tiderna. Som lök på laxen fick vi veta mer om tysk natur och landets djurliv av Tony.

När vi kom till tysklands huvudstad åt vi en gemensam lunch i en traditionell tysk restaurang. Efter den goda lunchen tog vi en promenad och besökte minnesplatasen för Berlinmuren där Niu berättade för oss om Berlin under tiden som staden var delad av muren.

 

Här är några bilder från träffen med tyska studenter som studerar skandinavistik/svenska på Humboldt-Universitetet Berlin, Nordeuropa Institut. Det var mycket givande och lärorikt. Vi tackar Sophia Klieber, läraren på universitetet och hoppas på att träffas igen.

 

Efter universitetet gick vi tillsammans till Maueremusem Checkpoint Charlie där Klaus-Günter Jacobi berättade om sin tid i, och sin flykt från, Östberlin till Västberlin i sin modifierade BMW Isetta. Vi fick även ta del av många andra historier om uppfinningsrika flyktplaner och lyckade flyktförsök från det delade Berlin.

Sista dagen avslutades med 3 rätters festlig middag, 207 meter ovanför staden, på restaurangen Sphere i TV- tornet med en sann panorama-upplevelse.
Väl tillbaka i Sverige och på Litorina Folkhögskola. Trötta men väldigt nöjda och glada efter en fin resa till Tyskland!