2023-05-10

Allmän kurs resa till Polen

Varje år reser våra deltagare från Allmän kurs till ett av Östersjöländerna. I år blev det Polen.

Efter landstigningen kliver vi ombord på bussen som ska föra oss till Wrocław. Första stoppet är för lunch i ett fantastiskt litet slott. Vi serveras en god lunch bestående ångad gös med smörsås i slottets vinterträdgård. Efter lunch vandrar ner i källarvalven och de vackra rummen. I parken fanns allt från en damm med lövgrodor till tjusiga veteranbilar, något för oss alla.
Vårt första studiebesök på resan gick till Arkeologiska museet i Biskupin. Det var underbart lärorikt, organiserat och roligt, vi fick leva livet som det var förr.
Efter den trevliga turen på Arkeologiska museet så gjorde vi ett snabbt besök i en träkyrka i Biskupin. Det var otroligt vackert och kul att se vilken skillnad det var mot vad vi har i Sverige.

 

Tredje dagen på en av Litorinas pågående studieresor! Allmän kurs gymnasie och kursen English for the golden years utforskar vårt fina profilland Polen. Dagens första stopp var slottet i Wałbrzych.

 

Vi lärde oss där massor om historia genom att ta del av en fantastisk guidning både i det vackra slottet samt under jord i de katakomber som byggdes av straffångar under andra världskriget. Ett besök med både ljus och mörker.

Under våra studieresor får alla deltagare ett uppdrag. Idag har Hasib utfört sitt som gick ut på att berätta för oss om dagens andra stopp; Fredskyrkan i Świdnica. Vi fick veta att kyrkan är den största träkyrkan i Europa och ett av UNESCO:s listade världsarv. På färden hem från dagens utflyktsmål fick vi även höra på andra deltagare som tex Bodil som lärde oss allt som är värt att veta om jazzens historia. Därmed är vi redo för morgondagens kvällsaktivitet – jazzfestivalen “Jazz vid Oder” i Wrocław.

Efter en god frukost på Novohotel/Ibis i Wrocław åkte vi buss till floden Oder. Där klev ett glatt gäng från Litorina folkhögskola på en liten båt som tog oss på en kort tur. Vädret var inte det bästa. Kallt. Åter på fast mark tog vi en promenad genom stan till torget (på polska rynek) och vi beundrade alla vackra byggnader och stadens rådhus. Här berättade Viggo om marknadsplatsen och varför den är så fantastisk. Ann-Charlott informerade oss om rådhuset. Sedan var det dags för lunch på Wrocławska gastropub. Kvällen avslutades med tre oförglömliga konserter på den anrika jazzfestivalen Jazz vid Oder.

 

På den fjärde dagen av studieresan till Polen var det dags att lämna Wrocław. Efter en dag på bussen, med massor av sång, samtal och en och annan snarkning, är vi nu framme i Gdańsk där kvällen består av en festlig avslutningsmiddag tillsammans. På vår färd mot Gdańsk gjordes ett stopp i Polens första huvudstad Gniezno, där åt vi traditionell ”polsk söndagsmiddag” till lunch och hann få se stadens magnifika katedral. Vi möts av fantastisk service, ren och fin natur, trevliga människor och massor av god polsk mat.

 
Sista dagen på studieresan till Polen var också den en dag full av upplevelser och kunskap. Och så gemenskap såklart! På universitetsbesöket i Gdańsk träffade vi polska studenter som studerar svenska. Tillsammans med dem fick vi se gamla stan och blev visade till några av deras favoritställen. Därefter blev det en fantastisk tretimmarsguidning på Andra världskrigsmuseet. Ett museum som rekommenderas! Våra studieresor avslutas med en riktigt festlig middag! Med nyvunna kunskaper om allt som gäller vett och etikett tog vi oss an kvällen, som blev minst sagt festlig! Middagen bestod av fyra rätter med traditionella polska delikatesser! För att lätta upp våra mätta magar bjöds det upp till dans av vår eminenta reseledare och polska guru Edyta! Nu kan vi alla dansa den polska dansen polonäsen såklart.
Fulla av känslor och nya kunskaper åkte vi mot färjan som tog oss hem. Nu har vi anlänt i vår trygga hamn i Karlskrona och ser fram emot att dela med oss av alla fina reseminnen.