2022-10-31

Befinner sig mitt i flyglarmen

I natt var det ett ganska kort flyglarm på cirka tjugo minuter. Annars har det varit ganska många som har varit långa de senaste dagarna. Ibland sitter vi två till tre timmar i skyddsrummet. Det berättade Volodymyr Senatovskyi, i en direktsänd intervju i SVT Morgon i fredags.
Efter de senaste attackerna mot Kiev blir man extra orolig när man hör flyglarm, berättade han. Natten till igår, torsdag, attackerades Kievregionen av de Iranska drönare som Ryssland använder. I samband med det förstördes objekt för elförsörjningen. Det kan leda till längre planerade strömavbrott. I samband med att han berättade om hur Kievborna hanterar de planerade strömavbrotten, sa han att det är mycket mörkt på kvällarna i Kiev. Apropå brist på el och övrig energi, så är det svårt att förbereda sig på hur det kommer att bli kommande vinter, sa han.
Det är svårt att få objektiv information om situationen i Chersonregionen. Det har varit svårt under hela tiden regionen har varit under rysk ockupation. När det gäller civila som befinner sig där, så är det svårt att veta hur de har det nu. Där är stora problem med Internet och möjligheten att komma fram på telefon är begränsad.
Rysslands övning i Barents hav ser Ukrainare som en fortsättning på Rysslands kärnvapenhot som har uttalats sedan i slutet av september. I samband med det diskuterade experter risken för en kärnvapenattack och det publicerades rekommendationer i ukrainska medier hur man överlever en kärnvapenattack.

Se intervjun, som finns på SVTplay under en begränsad tid

Volodymyr har varit praktikant hos oss på Litorina

// Bosse

Ladda hem och skriv ut