2022-06-22

Paddla drakbåt, en livsstil

Vi vill presentera Volodymyr Khaletskyi, som kom till Sverige från Ukraina den 11 mars 2022 och började studera här på Litorina i maj. Man ser genast att Volodymyr är i bra form och har hälsosam livsstil, därför undrade vi vad han gör. Här finns hans berättelse.
För ungefär tio år sedan kände Volodymyr sig inte bra i sin kropp och ville förändra sin livsstil. Han tänkte börja träna i dragbåts laget. För första gången i sitt liv såg han dragbåtar här i Sverige, år 1996 och han undrade när de skulle komma till hans hemland, Ukraina … Det gjorde de tio år senare, 2006.
Här ser ni bilder från Tyskland, tagna år 2018 när Volodymyrs lag tävlade i Tyskland och vann guld i 200m, 500m och 1000m, samt fick silver i 2000m. Häftigt, eller hur!
Han berättade också hur det fungerar på båten när man ror och vilka olika roller personerna har – totalt finns det 20 personer i laget, 10 på höger sida och 10 på vänster sida. Längst bak sitter en man som styr (det är ett mycket svårt arbete) och framme sitter en lättare person som slår takten på en trumma.
Idag fortsätter Volodymyr att träna varannan dag och ni kan se honom paddla kajak i Ronnebyån.
Han har ett råd till alla – det är aldrig för sent att börja träna! Och han är en bra förebild, eftersom han började träna vid 54 års ålder!
Foton: Volodymyr Khaletskyi
Text: Marite Sild
Ladda hem och skriv ut