Studieplan naturfotokursen våren 2022

Studieplan för 45 timmar

(6 inneträffar och 9 fotoutflykter på natursköna lokaler dit vi tar oss med bil.

Inneträff 1 (tisd. 22 febr. kl. 15-18)

Vi kikar på lite olika typ av utrustning och vad man kan använda den till. Deltagarna får tips på tillbehör och möjligheter med den egna utrustningen. Vi tittar på lite blandade naturbilder och får förklarat hur de är tagna. Vi lär oss om grunderna t.ex. hur slutartid och bländare påverkar bildresultatet. Inför 1:a uteträffen blir det också lite om fotografering med teleobjektiv och vad man ska tänka på.

Uteträff 1 – Helgutflykt (sönd. 6 mars Kl. 9-12)

Dags att fotografera! Vi besöker en kustlokal i östra Blekinge för att prova på lite landskaps- och djurfotografering. Vi praktiserar lite av det vi gått igenom på första inneträffen.

Uteträff 2 – Helgutflykt (sönd. 20 mars. kl. 8-11)

Vi besöker två ställen längs kustvägen i östra Blekinge. Det blir förhoppningsvis en blandad kompott av fotomöjligheter.

Inneträff 2 (Tisd. 29 mars kl. 15-18) Landskaps och närbildsfotografering

Träffen inleds med liten bildgenomgång från senaste uteträffarna. Vi lär oss om närbildsfotografering av groddjur, insekter och andra smådjur. Vilken utrustning behövs? Finns det tillbehör som fungerar bra till den egna utrustningen? Hur ställer man in kameran för att få så bra bilder som möjligt? (bl.a. genomgång på hur man väljer skärpedjup med sin kamera). Kan man använda blixt för att få skarpare bilder? Vilken brännvidd passar till närbildsfoto och landskapsfoto. Dessa och många andra frågor tas upp och vi kikar på den egna utrustningens möjligheter.

Uteträff 3 – Vandring i närområdet (Tisd. 5 april kl. 15-18)

Vi tar en vandring längs Gullberna och Oskarsvärn i jakt på fotomotiv.
Samling vid Litorina kl. 15.00

Inneträff 3 (Tisd. 12 april. kl. 15-18)

Djurfotografering med teleobjektiv m.m.
Vad behövs för utrustning för att fotografera djur som är svåra att komma nära? Vi tittar också på billiga alternativ och får tips på både utrustning och hur man kommer närmare djuren. Kan man använda teleobjektivet till landskapsfoto? Vi går igenom om hur man bäst ska ställa in den egna kameran för att få skarpa bilder på både landskap och snabba djur med teleobjektivet.

Uteträff 4 – Helgutflykt till Torhamns udde, (Sönd. 17 april 8-11)

Dags att i fält praktisera både närbilds- och landskaps- och fågelfoto. Färden går ut till Torhamn där vi först vandrar genom hagmarkerna och ängarna precis norr om naturreservatet och sedan vidare söderut mot Udda Änne i sydost. Avslutningsvis besöker vi bronsålderslämningarna på västra sidan och tar en sväng ner mot piren där vi har utsikt mot Östra Skärgården. Vi tar med bilderna till nästa inneträff för att se vad som blev bra och vad som kunde göras bättre

Uteträff 5. Besök vid sälskyddsområde och strandängar (Sönd. 24 april. kl. 8-11)

Denna gång blir det en uteträff där vi praktiserar vad vi gått igenom och får nya tips under en morgon/förmiddag när vi besöker Olsäng och strandängarna där.

Inneträff 4 (Tisd. 26 april. Kl. 15-18)

Ljus, perspektiv och bakgrundsoskärpa
Vi inleder med bildgenomgång med sedvanliga tips och råd. Efter det kikar vi lite mer på landskapsfotografering i olika ljus och hur man ställer in sin kamera så man får fram det man har fastnat för innan man tar bilden. Det blir även om skillnader i perspektiv och bakgrundsoskärpa med olika brännvidder och hur man ska tänka när man vill ställa in kameran så den framhäver olika saker i det man ser innan man tar bilden.

Uteträff 6. Hallarums naturreservat (Sönd, 8 maj, kl. 08-11)

Vi besöker Hallarum och vandrar på små stigar i reservatet just som lövträden har slagit ut. Blommor, lövskog och, om vi har tur, kanske någon sandödla som solar sig står på menyn.

Uteträff 7 Tromtö naturreservat (Sönd. 15 maj, kl. 07-10)

Denna gången är det dags att besöka en fin kustlokal som vi besöker för allehanda djur- och landskapsfotografering. Det blir en vandring genom bokskog, våtmark och hagmarker i jakt på fotomotiv.

Inneträff 5 – Bildcafé (Tisd. 24 maj, kl. 15-18)

Kursdeltagarna tar med sig sina bästa bilder från vårens utflykter. Kursledaren visar också lite bilder och ger tips inför sista utflykten då vi bl.a. kommer att fotografera rinnande vatten. Vi diskuterar också lite kring fotoutställningen som vi kommer att hänga upp på sista träffen.

Uteträff 8 – Fotografering vid Lyckebyån (Lörd. 28 maj, kl. 07-10)

Vi åker till Lyckeåborg där vi fotograferar vårmotiv, rinnande vatten och, om vi har tur, också en och annan strömstare som stannat kvar efter vintern och häckat i området. Vid denna tiden på året så är ungarna också utflugna ur boet.

Uteträff 9 – Uteavslutning på Torhamns udde (Sönd. 5 juni, kl. 07-10)

Nu har alla flyttfåglar anlänt och om ett par veckor kommer de första sträcken söderut. Vi tränar lite på den svåra konsten att fotografera fåglar och koncentrerar oss på de häckande arterna som finns här ute. Även landskaps foto av kust och hav står på ”att göra”-listan.

Inneträff 6 – Avslutning på Litorina (Tisd. 14 juni, kl. 15-18)

Vi tittar på bilder från de avslutande utflykterna och går på vernisage som vi själva står för. Vi har tidigare valt ut varsin bild från kursen som vi printat fotokopior på och som hängts upp i Litorinas utställningslokal.

Ladda hem och skriv ut