Mer om Naturfotokursen

Vy från Utklippan tagen med vidvinkel vilken framhäver förgrunden som här utgörs av styvmorsviol och trift.

Höstterminen 2021

Studieplan

För 6 inneträffar och 9 fotoutflykter på natursköna lokaler dit vi tar oss med bil.

Inneträff 1 (torsd. 19 aug, kl. 16-19)

Vi kikar på lite olika typ av utrustning och vad man kan använda den till. Deltagarna får tips på tillbehör och möjligheter med den egna utrustningen. Vi tittar på lite blandade naturbilder och får förklarat hur de är tagna. Vi lär oss om grunderna t.ex. hur slutartid och bländare påverkar bildresultatet. Inför 1:a uteträffen blir det också lite om fotografering med teleobjektiv och vad man ska tänka på.

Uteträff 1 (Torsd. 26 aug. 16.30-19.30)

Dags att fotografera! Vi besöker en kustlokal i östra Blekinge för att prova på lite landskaps- och djurfotografering. Vi praktiserar lite av det vi gått igenom på första inneträffen.

Uteträff 2 – Helgutflykt sönd. 29 aug. kl. 06.30-10.30

Vi besöker två naturreservat på Torhamnshalvön, Hallarum och Stora Rom. Det blir förhoppningsvis en blandad kompott av fotomöjligheter.

Inneträff 2 (Torsd. 2 september kl. 16-19)

Landskaps och närbildsfotografering
Träffen inleds med en liten bildgenomgång från de senaste uteträffarna. Vi lär oss om närbildsfotografering av groddjur, insekter och andra smådjur. Vilken utrustning behövs? Finns det tillbehör som fungerar bra till den egna utrustningen? Hur ställer man in kameran för att få så bra bilder som möjligt? (bl.a. genomgång på hur man väljer skärpedjup med sin kamera). Kan man använda blixt för att få skarpare bilder? Vilken brännvidd passar till närbildsfoto och landskapsfoto. Dessa och många andra frågor tas upp och vi kikar på den egna utrustningens möjligheter.

Uteträff 3 – vandring i närområdet (Torsd. 9 september kl. 16-19)

Vi tar en vandring längs Gullberna och Oskarsvärn i jakt på fotomotiv. Vi går längs vassar, bokskog och ekmarker.

Uteträff 4 helgutflykt, (helgförmiddag Sönd, 12 sept. kl. 8-12)

Dags att i fält praktisera både närbilds- och landskaps- och fågelfoto. Färden går ut till Torhamn där vi först vandrar genom hagmarkerna och ängarna precis norr om naturreservatet. När klockan närmar sig 10 besöker vi Johnnys kulle på Torhamns udde och där hoppas vi kunna se och fotografera lite rovfåglar och sångare. Vi tar med bilderna till nästa inneträff för att se vad som blev bra och vad som kunde göras bättre

Inneträff 3 (Torsd. 16 sept. kl. 16-19)

Mer om djurfotografering med teleobjektiv
Vad behövs för utrustning för att fotografera djur som är svåra att komma nära? Vi tittar också på billiga alternativ och får tips på både utrustning och hur man kommer närmare djuren. Kan man använda teleobjektivet till landskapsfoto? Vi går igenom om hur man bäst ska ställa in den egna kameran för att få skarpa bilder på både landskap och snabba djur med teleobjektivet.

Uteträff 5. Besök vid sälskyddsområde och strandängar (Sönd. 19 sept. kl. 07-11)

Denna gång blir det en uteträff där vi praktiserar vad vi gått igenom och får nya tips under en morgon/förmiddag när vi besöker Olsäng och strandängarna där.

Inneträff 4 (Torsd. 23 sept. kl. 16-19)

Ljus, perspektiv och bakgrundsoskärpa
Vi inleder med bildgenomgång med sedvanliga tips och råd. Efter det kikar vi lite mer på landskapsfotografering i olika ljus och hur man ställer in sin kamera så man får fram det man har fastnat för innan man tar bilden. Det blir även om skillnader i perspektiv och bakgrundsoskärpa med olika brännvidder och hur man ska tänka när man vill ställa in kameran så den framhäver olika saker i det man ser innan man tar bilden.

Uteträff 6. Fotovandring på Skärva (Torsd. 30 sept. kl. 15-18)

Vi gör en eftermiddag-kvällsutflykt till ett naturområde någon mil utanför Karlskrona där vi fotograferar både djur, landskap och annat vi hittar. Vi tränar också lite extra på att exponera rätt genom att fotografera vissa motiv med olika exponering för att hemma vid datorn kunna se hur kameran mäter i olika ljussituationer.

Uteträff 7 Tromtö Naturrervat (Sönd. 10 oktober kl. 8 – 12)

Denna gången är det dags att besöka en fin kustlokal som vi besöker för allehanda djur- och landskapsfotografering. Det blir en vandring genom bokskog, våtmark och hagmarker i jakt på fotomotiv.

Inneträff 5 – Bildcafé (Torsd. 14 oktober kl. 16-19)

Kursdeltagarna tar med sig sina bästa bilder från höstens utflykter. Kursledaren visar också lite bilder och ger tips på olika tekniker inför nästa utflykt då vi bl.a. kommer att fotografera rinnande vatten.

Uteträff 8 – Utflykt till Lyckebyån (Sönd. 24 oktober kl. 9-12)

Vi åker till Lyckeåborg Där vi fotograferar höstmotiv, rinnande vatten och, om vi har tur, också en och annan strömstare som nu anlänt norrifrån för övervintring i de blekingska vattendragen.

Uteträff 9 – Utflykt till ostkusten (Sönd. 31 Oktober kl. 8-11)

Vi åker ut till ostkusten och koncentrerar oss på fotograferande av rastande gäss och inmatade barrskogsfåglar som tofsmes och svartmes.

Inneträff 6 – Avslutning på Litorina (Torsd. 11 november kl. 16-19)

Vi tittar på bilder från de avslutande utflykterna och går på vernisage som vi själva står för. Vi har tidigare valt ut varsin bild från kursen som vi printat fotokopior på och som hängts upp i Litorinas utställningslokal.

 

 

Tillbaka till kurssidan för Naturfotokursen

Ladda hem och skriv ut