Mer om Naturfotokursen

Vy från Utklippan tagen med vidvinkel vilken framhäver förgrunden som här utgörs av styvmorsviol och trift.

Studieplan

För 6 inneträffar och 9 fotoutflykter på natursköna lokaler dit vi tar oss med bil.

Datum för träffarna meddelas senare.

Inneträff 1

Vi kikar på lite olika typ av utrustning och vad man kan använda den till. Deltagarna får tips på tillbehör och möjligheter med den egna utrustningen. Vi tittar på lite blandade naturbilder och får förklarat hur de är tagna. Vi lär oss om grunderna t.ex. hur slutartid och bländare påverkar bildresultatet. Inför 1:a uteträffen blir det också lite om fotografering med teleobjektiv och vad man ska tänka på.

Uteträff 1

Dags att fotografera! Vi besöker en kustlokal i östra Blekinge för att prova på lite landskaps- och djurfotografering. Vi praktiserar lite av det vi gått igenom på första inneträffen.

Uteträff 2 – Helgutflykt

Vi besöker två två ställen intill kustvägen i östra Blekinge. Det blir förhoppningsvis en blandad kompott av fotomöjligheter.

Inneträff 2

Landskaps och närbildsfotografering
Träffen inleds med en liten bildgenomgång från de senaste uteträffarna. Vi lär oss om närbildsfotografering av groddjur, insekter och andra smådjur. Vilken utrustning behövs? Finns det tillbehör som fungerar bra till den egna utrustningen? Hur ställer man in kameran för att få så bra bilder som möjligt? (bl.a. genomgång på hur man väljer skärpedjup med sin kamera). Kan man använda blixt för att få skarpare bilder? Vilken brännvidd passar till närbildsfoto och landskapsfoto. Dessa och många andra frågor tas upp och vi kikar på den egna utrustningens möjligheter.

Uteträff 3 – vandring på Skärva

Vi gör en vandring längs skog, hagmarker och strand i jakt på fotomotiv.

 

Uteträff 4 helgutflykt Torhamns udde

Dags att i fält praktisera både närbilds- och landskaps- och fågelfoto. Färden går ut till Torhamn där vi först vandrar genom hagmarkerna och ängarna precis norr om naturreservatet och sedan vidare söderut mot Udda Änne i sydost. Avslutningsvis besöker vi bronsålderslämningarna på västra sidan och tar en sväng ner mot piren där vi har utsikt mot Östra Skärgården. Vi tar med bilderna till nästa inneträff för att se vad som blev bra och vad som kunde göras bättre

Inneträff 3

Mer om djurfotografering med teleobjektiv
Vad behövs för utrustning för att fotografera djur som är svåra att komma nära? Vi tittar också på billiga alternativ och får tips på både utrustning och hur man kommer närmare djuren. Kan man använda teleobjektivet till landskapsfoto? Vi går igenom om hur man bäst ska ställa in den egna kameran för att få skarpa bilder på både landskap och snabba djur med teleobjektivet.

Uteträff 5. Besök vid sälskyddsområde och strandängar vid Olsäng

Denna gång blir det en uteträff där vi praktiserar vad vi gått igenom och får nya tips under en morgon/förmiddag när vi besöker Olsäng och strandängarna där.

Inneträff 4

Ljus, perspektiv och bakgrundsoskärpa
Vi inleder med bildgenomgång med sedvanliga tips och råd. Efter det kikar vi lite mer på landskapsfotografering i olika ljus och hur man ställer in sin kamera så man får fram det man har fastnat för innan man tar bilden. Det blir även om skillnader i perspektiv och bakgrundsoskärpa med olika brännvidder och hur man ska tänka när man vill ställa in kameran så den framhäver olika saker i det man ser innan man tar bilden.

Uteträff 6. Fotovandring Vid Hallarums naturreservat

Vi gör en eftermiddag-kvällsutflykt till ett naturområde någon mil utanför Karlskrona där vi fotograferar både djur, landskap, växter och annat vi hittar. Vi tränar också lite extra på att exponera rätt genom att fotografera vissa motiv med olika exponering för att hemma vid datorn kunna se hur kameran mäter i olika ljussituationer.

Uteträff 7 Tromtö Naturrervat

Denna gången är det dags att besöka en fin kustlokal som vi besöker för allehanda djur- och landskapsfotografering. Det blir en vandring genom bokskog, våtmark och hagmarker i jakt på fotomotiv.

Inneträff 5 – Bildcafé

Kursdeltagarna tar med sig sina bästa bilder från vårens utflykter. Kursledaren visar också lite bilder och ger tips på olika tekniker inför nästa utflykt då vi bl.a. kommer att fotografera rinnande vatten.

Uteträff 8 – Utflykt till Lyckebyån

Vi åker till Lyckeåborg Där vi fotograferar vårmotiv, rinnande vatten och, om vi har tur, också forsärla och strömstare som häckar i området.

Uteträff 9 – Utflykt till ostkusten

Vi åker till ostkusten och koncentrerar oss på fotografering av fåglar. Lokal/lokaler bestäms senare efter tillgång på fåglar.

Inneträff 6 – Avslutning på Litorina

Vi tittar på bilder från de avslutande utflykterna och går på vernisage som vi själva står för. Vi har tidigare valt ut varsin bild från kursen som vi printat fotokopior på och som hängts upp i Litorinas utställningslokal.

 

 

 

Tillbaka till kurssidan för Naturfotokursen

Ladda hem och skriv ut